Slechte luchtkwaliteit op kantoor stemt medewerkers ontevreden

Geplaatst op 08:00 AM in Comfort door Roy de Bruijn 0 Reactie's

Meer dan 160 kantoorgebouwen in acht Europese onderzocht binnen het project Officair. Doel? Te weten komen hoe het zit met het binnenmilieu van de kantoren. Het blijkt er niet zo best voor te staan in Europa… De Installatie Adviseur zet de belangrijkste cijfers op een rijtje en kijkt graag hoe zij u kan helpen

Het binnenklimaat
Eerst even wat dieper ingaan op de resultten van Officair: meer dan 37% van de ondervraagden gaf aan ontevreden te zijn over de luchtkwaliteit van hun werkplek. Zo kwamen er veel klachten binnen over een droge of stoffige lucht, lawaai vanuit het gebouw (afkomstig van installaties, kantoorapparatuur of collega’s) en de temperatuur. Zeker 15% van de respondenten vond de temperatuur de warm of te koud, 40% pleitte voor een betere luchtcirculatie. Het binnenklimaat van een gebouw heeft een directe impact op de gezondheid van de werknemers. Dat blijkt ook uit de antwoorden van de test: één op de vijf ondervraagden had last van gebouw gerelateerde gezondheidsklachten als jeukerige/waterige ogen. Anderen gaven aan de laatste weken regelmatig hoofdpijn te hebben gehad.

Download gratis de whitepaper

Zelf doen
Bijna een derde van de respondenten was van mening dat de binnenmilieucondities van hun werkplekken invloed hebben op hun arbeidsproductiviteit. Daar staat naast dat de meeste van deze condities als positief werden beoordeeld. Ten minste, als ze er zelf de controle over hebben. Denk bijvoorbeeld aan het zelf bedienen van de thermostaat of de zonwering. Even terug naar het gezondheidsaspect: het blijkt dat wanneer er minder waargenomen controle is op het klimaat dit een negatief effect heeft op de gezondheid van de respondent. De mensen die aangaven weinig invloed te hebben op onder andere de temperatuur en het licht gaven tevens aan veel last te hebben van gebouw gerelateerde gezondheidsklachten.

Ik hoor je niet!
Als je dit onderzoek vergelijkt met onderzoeken uit het verleden, zie je dat de resultaten nagenoeg met elkaar overeenkomen. Het is wel opvallend dat de respondenten wat betreft binnenmilieukwaliteit veel minder te spreken zijn over de componenten licht en lawaai. Vooral het lawaaiprobleem kan een direct gevolg zijn van de trend om cellenkantoren te veranderen naar kantoortuinen of openplan-kantoren. Bijna de helft van de mensen die zijn ondervraagd werkt in zo’n open ruimte. Deze mensen ervaren een grote invloed van lawaai op hun productiviteit en comfort. Ze ergerden zich vooral aan lawaai dat niet afkomstig was van installaties.

Betere luchtkwaliteit = hogere omzet

De resultaten van Officair liegen er niet om… Ook uit andere onderzoeken bleek al dat comfort en luchtkwaliteit invloed heeft op de productiviteit van de medewerkers: hun arbeidsproductiviteit verbetert met zeker 10% als ze zich in een ruimte bevinden waarin er regelmatig wordt geventileerd met gefilterde lucht. Een slechte binnenluchtkwaliteit is, zoals eerder al gezegd, nogal slecht voor de gezondheid. Zo kunnen er kunnen er klachten ontstaan (droge ogen, vermoeidheid, hooikoorts) die uiteindelijk leiden tot veel ziekteverzuim. Met verbeterende voorzieningen loopt het ziekteverzuim dus aardig terug- en da’s uiteindelijk weer goed voor de omzet.

Wij bieden u…

Een slechte binnenluchtkwaliteit is vervelend, maar De Installatie Adviseur kan helpen! Klachten over comfort van de binnenlucht lopen vaak langdurig en gaan over in acceptatie of escalatie. In beide gevallen zijn er alleen maar verliezers, terwijl een installatie adviseur de problemen door middel van een goed onderzoek op kan lossen. Bij De Installatie Adviseur werken verschillende adviseurs die ieder expert zijn in hun eigen discipline. Onze adviseurs kenmerken zich door:

 • Overzichtelijke analyses
 • Multidisciplinaire diensten
 • Duidelijke management rapportages
 • Overzicht in risico’s en kosten
 • Inzicht in meest rendabele investeringen
 • Onderzoek naar tochtklachten, comfortklachten, verlichting en processtromen
 • Geluidsmetingen en fijnstofanalyses
 • Doeltreffende legionellaonderzoeken
 • Een neus voor geurhinder/ geuruitstoot
 • Gedetailleerde haalbaarheidsonderzoeken / Duurzaamheidsonderzoeken
 • Uitstekende labelverbeteringen

Kortom: bent u op zoek naar een second opinion of nieuwe inzichten? Wij staan voor u klaar! Onze klanten geven aan dat ze daardoor andere keuzes maken en het gewenste resultaat alsnog wordt behaald.

Download gratis de whitepaper

 

 

GEEN REACTIE'S
Download gratis de whitepaper