LED it shine!

Geplaatst op 02:49 PM in Duurzaamheid door Roy de Bruijn 0 Reactie's

Nederland is rijk aan historische gebouwen, vaak nog gemeubileerd en voorzien van prachtige kroonluchters. Deze bijzondere panden zijn veelal in beheer van de Rijksgebouwendienst en nog voorzien van gloeilampen dan wel halogeenverlichting. Door de Europese regelgeving voor energie efficiëntere uitvoeringen zijn deze niet of nauwelijks meer verkrijgbaar en wordt er gezocht naar alternatieven.

Uitgangspunten: de lamp moest lijken op een gloeilamp met een kleurtemperatuur van 2.700 Kelvin (conform de gloeilamp) en een juiste kleurweergave. Geen verstorende koelelementen of elektronica onderdelen zichtbaar in de heldere glazen ballon. Het uiterlijk à la het eerste model gloeilamp van Edison. In het elektriciteitsmuseum in Hoenderloo zijn metingen verricht (daar waren nog wat werkende oude lampen van weleer) en na wijs beraad heeft men besloten om te kiezen voor een lamp die iets minder licht geeft, waardoor de schoonheid van de armatuur gewaarborgd blijft.

De oplossing: Twee langwerpige leds werden met de ruggen tegen elkaar gemonteerd. De zogenaamde heatsink, die voor koeling moet zorgen, werd weggelaten. Voor een authentieke uitstraling kwam de architect met de idee om een koperen spiraal om de langwerpige leds te plaatsen, waardoor het waargenomen licht nog iets warmer van kleur lijkt. De leds worden aangestuurd met 15 mA (waardoor geen koeling noodzakelijk is). Bij een spanning van 10 volt is het elektriciteitsverbruik slechts 0,3 W. Door de lage belasting en (daardoor) lage temperatuur wordt de levensduur van de leds beduidend langer dan de vaak aangegeven 25.000 – 50.000 branduren. In de fitting wordt de zogenaamde driver, die nodig is om de led op het net aan te kunnen sluiten, gemonteerd. Alle lampen van één armatuur (of dit er nu één of honderd zijn) kunnen op een 24 V voeding worden aangesloten. De zogenaamde netwerkvervuiling wordt hierbij beperkt. Nog een voordeel: alle toegepaste materialen zijn recyclebaar.

Een echte brandende kaars als verlichting is niet meer van deze tijd en ook daar werd een oplossing voor gevonden. Authentiek kaarslicht heeft een kleurtemperatuur van 1.900 Kelvin en straalt (via de was van de kaars) ook een beetje naar beneden uit. Om aan deze uitstraling te voldoen is er gekozen voor een tweetal leds, een warm witte en een amberkleurige uitvoering. De warmte-afvoer gaat via de heatsink in de kaarsvormige huls, de lengte is gelijk aan die van de kaars, zodat de warmte voldoende afgevoerd kan worden. De leds worden afgedekt met een mooi kunststof kapje in de vorm van vlam. De voeding is verstopt in de huls en kan eenvoudig op de bedrading in de armatuur aangesloten worden door middel van drukcontacten. De lampvoet wordt continu op maat aangepast aan de armatuur. Evenals de lengte van de kaarsen.

Zo blijkt dat Led ook net zo mooi kan zijn als de traditionele gloeilamp! Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

GEEN REACTIE'S
Download gratis de whitepaper