Energie besparen met je pompen doe je zo!

Pompen gebruiken 10% van alle elektriciteit ter wereld! Pompen zijn in een gebouw een grote energiegebruiker, vooral omdat ze de hele dag in bedrijf zijn.

De laatste tijd is er behoorlijk wat innovatie geweest op het gebied van reduceren van pompenergie. Dit is gedreven door wetgeving die dwingend voorschrijft dat pompen aan een hogere energieprestatie moeten voldoen. In nieuwbouw worden dus nu ook energiezuinige pompen geplaatst.

Omdat ze niet snel kapot gaan zitten er in oudere panden veelal energie slurpende pompen, terwijl het renderend is om deze te vervangen.

Er zijn twee manieren om pompen te vervangen; de één op één vervanging en de vervanging met aanvullend onderzoek.

De één op één vervanging kan worden uitgevoerd als het om een eenvoudige, kleine circulatiepomp gaat van 10 jaar of ouder. Deze pompen zijn gemakkelijk te vervangen voor nieuwe energiezuinige pompen.

Bij de wat grotere pompen is het interessant om aanvullend onderzoek te doen. Er wordt dan gekeken naar de draaiuren, werkelijke capaciteit en schakelgedrag. Soms is de werkelijke capaciteit lager dan de opgestelde capaciteit en kan er dus een kleinere energiezuinige pomp worden geselecteerd. Ook kan blijken dat de pomp onnodig veel draaiuren maakt en werkt wanneer het niet nodig is.

Het energiegebruik van pompen is ongeveer 85% van de totale LCC (Life Cycle Cost) en maakt daarmee een investering in een nieuwe pomp zeer interessant. De inkoopprijs is 5% en service en onderhoud is 10% van de LCC.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

GEEN REACTIE'S
Download gratis de whitepaper