Een goed binnenklimaat? Doe het lekker zelf!

Als je een kantoorpand ontwerpt waarbij het binnenklimaat het allerbelangrijkst is, ligt het voor de hand om te kiezen voor een klasse A+ klimaat, mét verwarmings- en koelingssystemen. Maar deze methode staat niet per se garant voor een goed binnenklimaat. Er zijn veel minder klachten over ruimtes waarin mensen zelf het klimaat kunnen beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan auto’s of woningen.

Als je je focust op persoonlijke beïnvloeding, stuit je algauw op de vraag: wat weten we over deze manier wat klimaatregeling? En wat zegt de wetenschap over het effect van persoonlijke beïnvloeding op gezondheid, comfort en werkprestaties?

Gezondheid

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van het binnenklimaat van kantoorpanden op de gezondheid van de werknemers. In de jaren ’80 kwam men er al achter dat gezondheidsklachten als jeukende ogen en een verstopte neus vaak voorkomen in gebouwen met een volledige airconditioning of beperkte mogelijkheden tot verse luchttoevoer. Recentere onderzoeken sluiten zich hierbij aan: hoe beter de werknemer het klimaat in zijn kantoor zelf kan regelen, hoe minder gezondheidsklachten hij heeft.

Comfort

Waar de bovenstaande onderzoeken zich focusten op gezondheid en temperatuur, legden veel wetenschappers zich toe op een breder speelveld. Zo zijn er meerdere rapporten te vinden die concluderen dat kantoorwerkers eerder tevreden zijn over hun werkomgeving als ze zelf de controle hebben over de temperatuur, akoestiek en belichting.

Prestaties

Wat gebeurt er met de prestaties van werknemers als je ze van de ene op de andere dag een hoge mate van controle geeft op hun eigen microklimaat? Wetenschappers Kroner en Stark-Martin namen de proef op de som en voorzagen werkplekken van lokale klimatisering en een eigen luchttoevoer. Wat blijkt? De arbeidsproductiviteit per werknemer ging met zeker 10% omhoog.

Hoe kan dat?

Het is dus wel veilig om te concluderen dat een hoge mate van persoonlijke  een positief effect heeft op de gezondheid, arbeidsproductiviteit en het comfort van de werknemer. Maar wat is de verklaring hiervoor? Professor David Wyon van de Technische Universiteit Denemarken zegt dat dezelfde temperatuur door verschillende personen heel anders kan worden aangevoeld. Dat heeft te maken met o.a. de BMI, fitheid, lengte, leeftijd en culturele achtergrond van de personen. Tel daarbij op dat de kledingisolatie en het karakter van de activiteiten in het gebouw een grote rol spelen. Daarnaast blijkt het hebben van de controle op je omgeving een zeer effectieve manier te zijn om stress tegen te gaan, simpelweg doordat je jouw eigen werkklimaat zelf in de hand hebt. En een ander groot voordeel: een persoonlijk beïnvloedbaar klimaat werkt ook nog eens energiebesparend!

Bestaande situaties

Als er in de ontwerp fase minder voor comfort en individuele regelingen is gekozen dan kan het in de praktijk voor veel klachten zorgen. Systemen worden ontregeld door veelvuldige verstellingen van de gebruikers. Dit heeft tot gevolg dat er nog meer klachten komen. De oplossing is dan alle parameters normaliseren en de gebruikers een goede instructiekaart geven over wat de optimale instellingen zijn bij een bepaald weertype. Wij voeren veelvuldig dit soort onderzoeken uit en realiseren verbluffende resultaten. In 80% van de gebouwen is een verbetering te behalen zonder noemenswaardige investeringen. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

GEEN REACTIE'S
Download gratis de whitepaper