Dit is hét medicijn tegen performance gaps

Geplaatst op 08:00 AM in Installatie Ontwerp door Roy de Bruijn 0 Reactie's

Een performance gap kan aan meerdere dingen liggen. Installatieontwerpers breken al tijden hun hoofd over hoe ze de performance gap kunnen verkleinen. De oplossing? Uitgaan van het daadwerkelijke gebruik van een gebouw, met behulp van een simuleringsmodel.

Het prestatiegat

Een performance gap, het verschil tussen het ontworpen energieverbruik en het daadwerkelijke energieverbruik van een gebouw, ontstaat doordat er in de ontwerpfase van een vaak standaard richtlijnen worden gebruikt. Die methode wordt ook wel de EPG-methodiek genoemd. Die richtlijnen zijn handig, want zo kan je verschillende energiemodellen met elkaar vergelijken. Het daadwerkelijke energieverbruik van een gebouw is in deze fase van minder belang. Daar staat tegenover dat het verschil tussen het voorspelde energieverbruik en het actuele energieverbruik 5% kan zijn als je gedetailleerde modellen, zoals een dynamische gebouwsimulatie, uitrust met de daadwerkelijke gebouwgebruik-berekening.

Dynamische simulatie vs. EPG

Softwareleverancier Vabi Elements zette een voorbeeldcase op om een realistische vergelijking te maken. Neem nu een basiskantoor met een vloeroppervlak van 400 vierkante meter, een goed geïsoleerde thermische schil, een centrale stooklijn-gerichte luchtbehandeling met warmteterugwinning en lokale afgifteapparaten. Het verschil in energiebehoefte tussen de EPG-berekening en de dynamische gebouwsimulatie is significant. Waar het kantoor volgens de EPG-berekening 15,8 MWh aan verwarmingsenergie gebruikt, gebruikt het kantoor volgens de gebouwsimulatieberekening 6,2 MWh. Wat betreft koeling is het verschil minder groot: 37,6 MWh voor de EPG-berekening tegenover 33,1 MWh voor die van de gebouwsimulatie. Een ander voordeel van een dynamische gebouwsimulatie is dat je goed kan zien welke aspecten je op wat voor manier kan optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan stooklijnen, inblaastemperatuur en lokale afgiftevermogens.

Nóg meer voordelen

Kortom, een gedetailleerde gebouwsimulatie met het daadwerkelijke gebouwgebruik is de sleutel tot het verkleinen van het performance gap. Maar er zijn méér voordelen die deze methode met zich meebrengt. Je kan met deze manier van werken in de ontwerpfase al zien hoe je een ontwerp zo goed mogelijk kan laten presteren. Daarop kan een installatieleverancier weer goed anticiperen door kleinere en vooral efficiëntere installaties aan te leveren. Bovendien kan je er door het rekenen met het daadwerkelijke gebouwgebruik van op aan dat jouw financiële garanties kloppen. Nooit onhandig! Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

GEEN REACTIE'S
Download gratis de whitepaper