De armatuur als multitasker… en jíj houdt de controle

Maakt u gebruik van een verlichtingssysteem? Grote kans dat deze helemaal is ingericht op het besparen van energie. Verlichtingssystemen worden steeds verder doorontwikkeld, waardoor ze steeds intelligenter worden. Maar het is toch juist fijn als je helemaal zelf in de hand hebt wanneer een licht aan of uit gaat?

Techniek blijft zich ontwikkelen, ook als het gaat om verlichtingssytemen. Nog even en de behuizing (armatuur) van onze lichtbronnen worden kleine computers met elk een eigen IP-adres. Handig, want zo kan je ze altijd aansturen. Waar en wanneer je maar wil. Een ander bijkomend voordeel is dat de armaturen veel nuttige informatie kunnen verzamelen over de ruimte waarin hij is bevestigd. Dat komt doordat ze steeds meer contact kunnen maken met andere faciliteiten in uw gebouw. Denk bijvoorbeeld aan een brandmelder of een thermostaat. Er zijn al meerdere technieken op de markt die met dit systeem overweg kunnen, maar er moet nog een standaard protocol op de markt komen die veel mogelijkheden biedt én de zelfstandigheid van de gebruiker voorop stelt.

Een goed voorbeeld hiervan is The Edge, een kantoorgebouw dat niet zo lang geleden is neergezet op de Amsterdamse Zuidas. Daar worden meerdere soorten sensoren ingezet om onder andere de bezetting en de temperatuur per gebouwdeel in de gaten te kunnen houden. De werknemers hebben een smartphone waarmee ze hun eigen werkomgeving kunnen instellen, maar hun telefoon houdt ook bij waar ze zich op welk tijdstip begeven. Op die manier kunnen er patronen in kaart worden gebracht, waardoor je min of meer kan voorspellen welke plek op welk tijdstip het drukst is bezet. Da’s handig, want je kan er de faciliteiten van het gebouw op aanpassen.

Armaturen met een nieuwe betekenis

Even terug naar de sensoren. Die zijn belangrijk als je veel te weten wil komen over hoe een kantoorgebouw wordt gebruikt. Voor elk facet (aanwezigheid van personen, temperatuur, daglicht etc.) heb je een andere soort sensor nodig. Om de boel een beetje overzichtelijk te houden worden deze sensoren vaak gecombineerd in één multi-sensor. Zo oogt het plafond ook meteen wat netter. Doordat de sensoren steeds kleiner worden, wordt het steeds makkelijker om ze weg te werken, bijvoorbeeld in de armatuur van een lichtbron. Armaturen bevatten in de toekomst dus niet alleen over een lichtbron en een internetverbinding, maar ook meerdere sensoren. Hierdoor krijgen ze een hele nieuwe betekenis als het gaat om het inrichten of ontwerpen van gebouwen. Als je veel armaturen bij elkaar plaatst, krijg je een heel dicht netwerk aan geïntegreerde sensoren.

Het wordt zo makkelijk om per ruimte informatie te krijgen, en dat is uiteindelijk goed voor je portemonnee. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

GEEN REACTIE'S
Download gratis de whitepaper